Založit novou webovou stránku nebo e-shopChci nový web
aktualizováno: 23.11.2017 19:59:08 

rozdavam.rad.jahudky

něco o jahůdkách

něco o jahůdkách...

.

 

Jahody
Počátek pěstování jahodníku spadá do 14. Století v jižní Francii. Jahody však byly sbírány už v neolitu. Velkoplodé jahody se vlastně objevily až v 18. Století, když byly dovezeny 2 druhy amerických jahodníků a začalo křížení.
Jahody jsou zdravé a chutné ovoce. Obsahují asi 87% vody, do 7,5% cukrů, dále třísloviny, barviva, organické kyseliny (jablečná, málo citrónové, chininové, šťavelové a salicylové), pektiny. Vitamínu C mohou mít od 60 - 100 mg/100 g, dále dost vitamínu E, také vitamíny skupiny B, kyselinu listovou. V jahodách byly zjištěny sloučeniny draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, síry, z mikroelementů železo, bór, vanad, jód, kobalt, mangan, zinek, měď, molybden aj. Plody posilují metabolismus, jsou prospěšné při chorobách srdce a cév, při chudokrevnosti, dně, močových a žlučových kamenech. Mají protizánětlivý a antiseptický účinek, mírně projímají, také snižují horečku. Někteří lidé mají alergii na jahody, ke zmírnění se doporučuje med a mléčné výrobky. Jahody se zmrazují, vyrábějí se z nich zavařeniny, kompoty, šťávy, zmrzliny, moučníky, polévky, poháry. Jsou dobré se šlehačkou
 
 
 
Odrůdy
 Kama
Velmi raná odrůda, je nenáročná na půdu a bez problému snáší všechny typy půd, není náročná na klimatické podmínky. Roste středně silně a velmi dobře odnožuje. Plodí velmi dobře  a nejvyšší výnos je na dvouleté výsadbě. Plody jsou větší, světle červené a chutné, vhodné ke zpracování i pro přímý konzum.
Dukat
Středně raná. Byla vypěstována speciálně pro tvrdé klimatické podmínky Polska, kde bývají často holomrazy. Dukat vydrží bez poškození i teploty -30°C a naopak v létě mu nevadí ani extrémní teploty přes +35°C. Navíc je tato odrůda mimořádně odolná proti chorobám, zvláště kořenovým. Proto se často používá jako standard odolnosti. Roste dobře v každé půdě, v nížinách i na horách. Doba zrání je střední, několik dní po Elsantě. První plody jsou velké, většina plodů je střední velikosti, pravidelného kulovitého tvaru. Barva plodů je tmavě červená, včetně dužniny, takže se hodí nejen na přímý konzum, ale i na marmelády. Plody jsou měkčí, chutné, za slunečného počasí lepší než Elsanta. Za deštivého počasí mohou trpět plísní šedou, zvláště starší přehuštěné porosty. Proto se musí sázet dál od sebe, např. ve sponu 90x 50 cm a pravidelně odstraňovat přebytečné odnože. Pak jsou plody větší a méně trpí plísní. Úroda je vysoká. Třetím rokem má příliš velkou násadu plodů a tyto na konci sklizně zdrobňují. Vhodné je udělat probírku květů, např. třetinu až polovinu nejmenších květů odstranit, potom jsou plody větší. Dukat je vhodnou odrůdou do zahrádek, protože poskytuje jisté vysoké výnosy chutných plodů


Elkat
Středně raná, jednouplodící hustá a silného vzrůstu, střední až velký pevný plod, zářivě červený a lesklý, oranžová dužnina s dutinou, středně obtížně oddělitelný kalich, pro přímý konzum i mražení, odolná vůči plísni šedé, padlí, bílé skvrnitosti listů i verticiliovému vadnutí.

 
Induka
Jedná se o holandskou, velmi životaschopnou odrůdu, odolnou proti kořenovým chorobám. Roste dobře na všech půdách a ve všech oblastech, v nížinách i na horách. Plody jsou střední velikosti, na konci sklizně menší. Rostlina nasazuje velké množství květů, takže úrodnost je vysoká. Kvete z větší části pod listy, takže není tolik ohrožena nočními mrazíky v květnu jako některé jiné odrůdy. Plody jsou sladké, příjemně navinulé chuti, tmavě červené, středně pevné až měkčí. Protože porost Induky vytváří velké množství odnoží a silně se tak zahušťuje, trpí plísní plodů. Rostliny je třeba sázet dále od sebe (v řádku např. 40-50 cm ) a odstraňovat většinu odnoží, aby se porost příliš nezahustil. Pak jahody netrpí tolik plísní, jsou větší a i celková úroda je vyšší. Je možné ji sázet i na plochy, kde předtím byly pěstovány jahody ale maximálně 2x
TOPlist