1. Jahody omyjeme a osušíme, u hezkých jahod můžeme nechat i zelené lístky se
stopkou, bude se s nimi lépe manipulovat při obalování v těstíčku i při smažení. Větší jahody rozpůlíme, menší necháme vcelku a poprášíme je moučkovým cukrem se skořicí.
2. V misce uděláme z hrubé mouky, soli, žloutků, vody a vína tekuté hustší těstíčko. V hlubší pánvi nebo kastrůlku rozpálíme olej, mělo by ho být tolik, aby v něm jahody mohly plavat.
3. Jahody namáčíme postupně v těstíčku a smažíme dozlatova. Usmažené jahody pokládáme na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk, a poprášíme moučkovým cukrem. Podáváme s porcí zmrzliny přelité trochou čokoládové polevy nebo likéru a ozdobené ušlehanou smetanou.
Na 50 dkg ovoce dáváme asi 20 dkg cukru (podle chuti). Rozmixujeme a můžeme přidat ½ l citrónové sladké šťávy. Promícháme a po etapách mrazíme a mícháme, aby zmrzlina byla kyprá. 20 minut před použitím vyndáme z mrazáku a pak krájíme horkým nožem.
Chuťovky s jahodami
20 slaných nebo neutrálních sušenek
1 balíček lučiny
1 lžíce smetany (mléka)
Mletý bílý pepř
Sůl
Čerstvé jahody
Zelená petrželka
Lučinu vyšleháme se smetanou nebo s mlékem, cukrářským sáčkem s hvězdičkou ji ozdobně nastříkáme na sušenky a ozdobíme omytými, osušenými jahodami a zelenou petrželkou.
Pánský jahodový džem
1 kg jahod
1 malá sklenka naloženého zeleného pepře (asi 50 g)
500-600 g cukru
1 sáček Pektogelu nebo jiného želírovacího prostředku
Hodně vyzrálé jahody opláchneme, zbavíme stopek, případně trochu pokrájíme. Vaříme je v nerezovém nebo kameninovém rendlíku a po částech přidáváme cukr. S poslední dávkou cukru promícháme Pektogel, přidáme pokrájený zelený pepř bez nálevu, povaříme a plníme do malých zahřátých skleniček. Uzavřeme je víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Jahodové dortíčky
450 g listového těsta
1 vejce
1 lžíce mléka
Mouka na vál
Náplň
500 g jahod
Malá sklenka jahodového džemu
0,25 l smetany ke šlehání
2 bílky
2 sáčky vanilinového cukru
Špetka soli
Moučkový cukr na ozdobu
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na silnější plát a vykrájíme z něj formičkou kulaté dortíčky. Přeložíme je na plech vyložený pečícím papírem nebo na plech navlhčený vodou, trochu je párátkem propícháme, potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a ve vyhřáté troubě je pečeme do růžova cca 12 min. Polovinu dortíčku potřeme džemem. Z bílků, vanilinového cukru a špetky soli ušleháme tuhý sníh, smícháme ho s ušlehanou smetanou a směs nastříkáme na dortíčky, doplníme je jahodami, přiložíme druhá těstová kolečka a ozdobíme šlehačkou a moučkovým cukrem.
Typ: dortíčky můžeme vykrájet z upečeného nebo koupeného piškotového plátu a nebo je připravit z odpalovaného těsta jako větrníky.
Krupicové flameri s jahodami
0,5 l mléka
100 g cukru
80 g krupičky
3 bílky
1 sáček vanilinového cukru
Špetka soli
Jahody
Curk a šlehaná smetana na ozdobu
Mléko svaříme s cukrem a solí za stálého míchání přisypeme krupičku a vaříme asi 10 min. Do horké kaše lehce vmícháme ušlehaný sníh s bílků, hmotou naplníme vypláchnutou formu nebo menší formičky a necháme v chladu ztuhnout. Hotové flameri vyklopíme na talířky a ozdobíme jahodami a smetanou ušlehanou s vanilinovým cukrem a pocukrujeme.
Jahodové špízy
Čerstvé jahody
Tmavá a bílá čokoláda
Tmavou a bílou čokoládu odděleně rozpustíme ve vodní lázni. Jahody omyjeme, osušíme a ozdobíme je střídavě bílou a tmavou čokoládou. Napíchneme na špejle a necháme ztuhnout.
Jahodový dort
Ingredience pro přípravu 6 porcí:
150 g měkkého tvarohu | 140 g cukr krystal | 1 lžíce citrónové štávy | 6 lžic rostlinného oleje | 250 g polohrubé mouky | 1 lžička kypřícího prášku | Náplň: | 500 g jahod | 2 ztužovače šlehačky | 500 ml šlehačky | vanilkový cukr | cukr moučka
Příprava:
Utřeme tvaroh se 100 g cukru, citronovou šťávou a olejem. Přidáme mouku s kypřícím práškem a vypracujeme tužší těsto. Rozdělíme je na tři části a dvě z nich odložíme stranou. Vymažeme kulatou dortovou formu a dno vyložíme částí těsta. Troubu rozpálíme na 220 °C. Pečeme asi 15 minut. Postupně zpracujeme i zbylé dvě části těsta.
Očistíme a omyjeme jahody. Oddělíme 250 g a rozšleháme je do pyré. Ostatní ovoce rozpůlíme. Ušleháme smetanu se zbylým cukrem a ztužovačem. Do tuhé šlehačky lehce vmícháme jahodové pyré. První korpus potřeme částí šlehačky a poklademe jahodami. Na ně vyrovnáme druhý, opět potřeme a dáme jahody. Překlopíme poslední částí, ozdobíme zbylou smetanou a jahodami. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.
Jahodové pyré se zakysanou smetanou
Ingredience:
300 g jahod, 50 g cukru, 3 bal. (plátky) červené želatiny, 3 bal. (plátky) bílé želatiny, 200 g zakysané smetany nebo husté smetany, 150 g přírodního jogurtu, 1 bal. vanilkového cukru, 50 g cukru, 250 ml šlehačky
Počet porcí: 6
Způsob přípravy:
Připravíme zvlášť červenou a bílou želatinu podle návodu na obalu. Z jahod a cukru umícháme jahodové pyré. Trochu pyré vmícháme do červené želatiny a tuto směs dáme a vmícháme do zbývajícího jahodového pyré. Zakysanou nebo hustou smetanu smícháme s jogurtem, vanilkovým cukrem a cukrem. Trochu smetanové směsi vmícháme do bílé želatiny a tuto směs pak dáme a vmícháme do zbývajícího smetanového krému. Necháme stát v chladnu, dokud nezačne směs houstnout. Ze smetany ušleháme šlehačku, kterou vmícháme do smetanové směsi. Krém rozdělíme do misek a přidáme jahodové pyré, které pomocí velké lžíce spirálovitě zdobíme na krém.
Dobrou chuť!
* Omyté a osušené jahody rozložte na tácek, lehce pocukrujte, zakryjte fólií a dejte na chvíli do mrazáku. Teprve pak je sesypte do mikrotenového sáčku, neslepí se a budou se lépe oddělovat, až je budete potřebovat.
* Z jahod a dalšího sezonního ovoce (rybíz, maliny aj.) můžete snadno vyrobit dřeň, a to tak, že čerstvé ovoce rozmixujete, přidáte trochu cukru a zmrazíte ve vhodné plastové nádobě s víčkem.
* Pokud jahody lehce zastříknete balzamikovým octem nebo citronovou šťávou, uchovají si svou výraznou barvu a chuť.