DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 14.07.2022 23:11:49 

rozdavam.rad.jahudky

dobrůtky
mňam  pár receptíků  mňam
 Jahody v čokoládě
Ingredience pro přípravu 4 porcí:
500 g čerstvých jahod | 1 čokoláda na vaření | 4 lžíce smetany | 1 vanilkový zmrzlinový dort
Příprava:
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, přidáme smetanu a rozmícháme.

Jahody opláchneme pod tekoucí vodou a necháme v sítku okapat. Jahody jednotlivě namáčíme do čokolády a pak pokládáme na mřížku, nebo pergamenový papír. Obalené jahody dáme na chvíli do ledničky a necháme ztuhnout. Zmrzlinu naporcujeme a ozdobíme jahodami.jahůdky v čokoládě
 
Mražený jahodovomeduňkový smetanový krém
 
1. Jahody omyjeme, očistíme a asi 150 g si dáme stranou. Jahody na krém rozmixujeme s vanilkovým cukrem, limetkovou šťávou, kůrou a meduňkou, pár lístků si necháme na ozdobu.

2. Vychlazenou smetanu ušleháme s moučkovým cukrem do tuha a smícháme s rozmixovanými jahodami. Plastovou misku s víkem nebo tvořítko vypláchneme studenou vodou, naplníme ji jahodovým krémem a necháme zmrazit. Trvá to asi 5 hodin.

3. Před podáváním přendáme mražený krém do spodní části lednice, aby povolil, a potom ho vypichujeme lžící nebo zmrzlinovou porcovačkou.
Zbylé jahody pokrájíme nebo rozmačkáme vidličkou, poprášíme lžící cukru, přidáme pomerančový likér a vzniklou omáčku dochutíme limetkovou nebo citronovou šťávou. Připravujeme ji těsně před podáváním nebo až 3 hodiny předem a uchováme přikrytou v lednici. Mražený krém podáváme přelitý jahodovou omáčkou a ozdobený lístky čerstvé meduňky.

Dno formy se zmraženým krémem na chvilku ponořte do teplé vody, vyklopte a krájejte nožem namočeným v teplé vodě na řezy. Meduňku nahraďte citronovou mátou a do směsi přidejte 4 cl bílého rumu nebo mentolového likéru.


Gratinované jahody v kabátku

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
500 g jahod
4 žloutky
2 bílky
4 lžíce cukru moučka
1 vanilkový cukr
4 lžíce bílého vína
4 lžíce citronové šťávy
kousek cironové kůry
trochu cukru, citronové šťávy, popřípadě lžíce brandy na ochucení jahodového přelivu
1. Rozpálíme gril nebo troubu na vrchní pečení na nejvyšší stupeň. Jahody omyjeme a očistíme a asi 100 g si dáme stranou na jahodovou omáčku.
2. Zbylé jahody nakrájíme na čtvrtky a rozdělíme do zapékacích misek nebo je rozložíme do jedné větší nižší zapékací mísy.

3. Do kastrůlku dáme vařit menší množství vody a do nerezové nebo porcelánové misky, která jde posadit na kastrol s vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo hladiny, dáme žloutky a bílky. Přidáme cukr moučku a vanilkový cukr a vyšleháme nejdříve mimo vodní lázeň do pěny. Přidáme víno a citronovou šťávu, kousek omyté citronové kůry, misku postavíme na hrnec s vroucí vodou a nad párou šleháme metličkou do zhoustnutí. Vejce se však nesmějí srazit. Vyjmeme citronovou kůru a pěnou překryjeme jahody a dáme zapéct pod gril na střední příčku.

4. Jakmile povrch zezlátne, podáváme přelité jahodovou omáčkou ze zbylých jahod ochucených podle vaší chuti cukrem, citronovou šťávou, případně brandy.

Podávejte ozdobené maskarpone. Víno v pěně nahraďte dezertním sladkým vínem nebo pomerančovou šťávou. Zapečte jahody pokryté ušlehanými bílky s cukrem a povrch před zapečením poprašte cukrem, který necháte zkaramelizovat. Pozor, zapékací misky jsou horké, upozorněte na to především děti
 
Jahody v portském víně
 
 

jahůdky


PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
8-12 cukrářských piškotů nebo máslových sušenek 
4 lžíce čokoládového likéru nebo jiného oblíbeného
250 g maskarpone nebo měkkého tučného tvarohu
250 ml smetany ke šlehání, nejméně 33%
1 vanilkový cukr
cukr moučka na ochucení smetany podle chuti
500 g čerstvých jahod
2 lžíce cukru krupice + špetka pomerančové kůry a lžíce pomerančové nebo citronové šťávy na ochucení jahod
4 kostičky hořké kvalitní čokolády
1. Jahody omyjeme a očistíme, pár pěkných si necháme stranou na ozdobu a zbytek pomačkáme, posypeme 2 lžícemi cukru, přidáme trochu jemně strouhané kůry z dobře omytého pomeranče a ochutíme pomerančovou nebo citronovou šťávou. Do misek nebo pohárů rozdělíme nalámané piškoty nebo sušenky a zakapeme likérem.

2. Maskarpone nebo tvaroh utřeme s vanilkovým cukrem a smícháme s ušlehanou oslazenou smetanou. Polovinu krému naneseme na piškoty, na krém rozdělíme připravené jahody a překryjeme zbylým smetanovým krémem.

3. Povrch ozdobíme jahodami a hrubě strouhanou hořkou čokoládou. Piškoty zakapejte silnou kávou nebo kávovým likérem. Místo tvarohu či maskarpone smíchejte šlehačku se zakysanou smetanou, jahody ochuťte místo ovocné šťávy pomerančovým nebo jiným ovocným likérem a ozdobte bílou čokoládou a kávovými zrnky v čokoládě.

Smažené jahody se skořicí a vanilkovou zmrzlinou
 
1. Jahody omyjeme a osušíme, u hezkých jahod můžeme nechat i zelené lístky se stopkou, bude se s nimi lépe manipulovat při obalování v těstíčku i při smažení. Větší jahody rozpůlíme, menší necháme vcelku a poprášíme je moučkovým cukrem se skořicí.
2. V misce uděláme z hrubé mouky, soli, žloutků, vody a vína tekuté hustší těstíčko. V hlubší pánvi nebo kastrůlku rozpálíme olej, mělo by ho být tolik, aby v něm jahody mohly plavat.

3. Jahody namáčíme postupně v těstíčku a smažíme dozlatova. Usmažené jahody pokládáme na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk, a poprášíme moučkovým cukrem. Podáváme s porcí zmrzliny přelité trochou čokoládové polevy nebo likéru a ozdobené ušlehanou smetanou.
 
 
 
 
 
Na 50 dkg ovoce dáváme asi 20 dkg cukru (podle chuti). Rozmixujeme a můžeme přidat ½ l citrónové sladké šťávy. Promícháme a po etapách mrazíme a mícháme, aby zmrzlina byla kyprá. 20 minut před použitím vyndáme z mrazáku a pak krájíme horkým nožem.
 mňam 
 
Chuťovky s jahodami
 
 
20 slaných nebo neutrálních sušenek
1 balíček lučiny
1 lžíce smetany (mléka)
Mletý bílý pepř
Sůl
Čerstvé jahody
Zelená petrželka
  
Lučinu vyšleháme se smetanou nebo s mlékem, cukrářským sáčkem s hvězdičkou ji ozdobně nastříkáme na sušenky a ozdobíme omytými, osušenými jahodami a zelenou petrželkou.
 
 
Pánský jahodový džem
 
1 kg jahod
1 malá sklenka naloženého zeleného pepře (asi 50 g)
500-600 g cukru
1 sáček Pektogelu nebo jiného želírovacího prostředku
 
Hodně vyzrálé jahody opláchneme, zbavíme stopek, případně trochu pokrájíme. Vaříme je v nerezovém nebo kameninovém rendlíku a po částech přidáváme cukr. S poslední dávkou cukru promícháme Pektogel, přidáme pokrájený zelený pepř bez nálevu, povaříme a plníme do malých zahřátých skleniček. Uzavřeme je víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
 
 
 
Jahodové dortíčky
dortíčky
 
450 g listového těsta
1 vejce
1 lžíce mléka
Mouka na vál
Náplň
500 g jahod
Malá sklenka jahodového džemu
0,25 l smetany ke šlehání
2 bílky
2 sáčky vanilinového cukru
Špetka soli
Moučkový cukr na ozdobu
 
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na silnější plát a vykrájíme z něj formičkou kulaté dortíčky. Přeložíme je na plech vyložený pečícím papírem nebo na plech navlhčený vodou, trochu je párátkem propícháme, potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a ve vyhřáté troubě je pečeme do růžova cca 12 min. Polovinu dortíčku potřeme džemem. Z bílků, vanilinového cukru a špetky soli ušleháme tuhý sníh, smícháme ho s ušlehanou smetanou a směs nastříkáme na dortíčky, doplníme je jahodami, přiložíme druhá těstová kolečka a ozdobíme šlehačkou a moučkovým cukrem.
Typ: dortíčky můžeme vykrájet z upečeného nebo koupeného piškotového plátu a nebo je připravit z odpalovaného těsta jako větrníky.
 
 
Krupicové flameri s jahodami
 
0,5 l mléka
100 g cukru
80 g krupičky
3 bílky
1 sáček vanilinového cukru
Špetka soli
Jahody
Curk a šlehaná smetana na ozdobu
 
Mléko svaříme s cukrem a solí za stálého míchání přisypeme krupičku a vaříme asi 10 min. Do horké kaše lehce vmícháme ušlehaný sníh s bílků, hmotou naplníme vypláchnutou formu nebo menší formičky a necháme v chladu ztuhnout. Hotové flameri vyklopíme na talířky a ozdobíme jahodami a smetanou ušlehanou s vanilinovým cukrem a pocukrujeme.
 
 
 
Jahodové špízy
 
Čerstvé jahody
Tmavá a bílá čokoláda
 
Tmavou a bílou čokoládu odděleně rozpustíme ve vodní lázni. Jahody omyjeme, osušíme a ozdobíme je střídavě bílou a tmavou čokoládou. Napíchneme na špejle a necháme ztuhnout.
 
Jahodový dort
Ingredience pro přípravu 6 porcí:
150 g měkkého tvarohu | 140 g cukr krystal | 1 lžíce citrónové štávy | 6 lžic rostlinného oleje | 250 g polohrubé mouky | 1 lžička kypřícího prášku | Náplň: | 500 g jahod | 2 ztužovače šlehačky | 500 ml šlehačky | vanilkový cukr | cukr moučka
Příprava:
Utřeme tvaroh se 100 g cukru, citronovou šťávou a olejem. Přidáme mouku s kypřícím práškem a vypracujeme tužší těsto. Rozdělíme je na tři části a dvě z nich odložíme stranou. Vymažeme kulatou dortovou formu a dno vyložíme částí těsta. Troubu rozpálíme na 220 °C. Pečeme asi 15 minut. Postupně zpracujeme i zbylé dvě části těsta.

Očistíme a omyjeme jahody. Oddělíme 250 g a rozšleháme je do pyré. Ostatní ovoce rozpůlíme. Ušleháme smetanu se zbylým cukrem a ztužovačem. Do tuhé šlehačky lehce vmícháme jahodové pyré. První korpus potřeme částí šlehačky a poklademe jahodami. Na ně vyrovnáme druhý, opět potřeme a dáme jahody. Překlopíme poslední částí, ozdobíme zbylou smetanou a jahodami. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.
 
 jahodový dort 
 
 
 
Jahodové pyré se zakysanou smetanou
Ingredience:

300 g jahod, 50 g cukru, 3 bal. (plátky) červené želatiny, 3 bal. (plátky) bílé želatiny, 200 g zakysané smetany nebo husté smetany, 150 g přírodního jogurtu, 1 bal. vanilkového cukru, 50 g cukru, 250 ml šlehačky
Počet porcí: 6
Způsob přípravy:

Připravíme zvlášť červenou a bílou želatinu podle návodu na obalu. Z jahod a cukru umícháme jahodové pyré. Trochu pyré vmícháme do červené želatiny a tuto směs dáme a vmícháme do zbývajícího jahodového pyré. Zakysanou nebo hustou smetanu smícháme s jogurtem, vanilkovým cukrem a cukrem. Trochu smetanové směsi vmícháme do bílé želatiny a tuto směs pak dáme a vmícháme do zbývajícího smetanového krému. Necháme stát v chladnu, dokud nezačne směs houstnout. Ze smetany ušleháme šlehačku, kterou vmícháme do smetanové směsi. Krém rozdělíme do misek a přidáme jahodové pyré, které pomocí velké lžíce spirálovitě zdobíme na krém.
                                                                                                                                                                                                                                  Dobrou chuť!

 

 

pár rad....


 

 

* Omyté a osušené jahody rozložte na tácek, lehce pocukrujte, zakryjte fólií a dejte na chvíli do mrazáku. Teprve pak je sesypte do mikrotenového sáčku, neslepí se a budou se lépe oddělovat, až je budete potřebovat.

* Z jahod a dalšího sezonního ovoce (rybíz, maliny aj.) můžete snadno vyrobit dřeň, a to tak, že čerstvé ovoce rozmixujete, přidáte trochu cukru a zmrazíte ve vhodné plastové nádobě s víčkem.

* Pokud jahody lehce zastříknete balzamikovým octem nebo citronovou šťávou, uchovají si svou výraznou barvu a chuť. 

 

něco pro očka a chuťové buňky

 




 

dortík srdíčko dortíčky zmrzka koktejlík jahůdková kořalka ROSSINI - jahodové vínkodortík  koktejlíky jahodové kapučino dortík  dobrůtka šampíčko s jahůdkou pro Vás